Category:

Bogatić

June 14, 2015 / / Bogatić

Manifestacija „Hajdučko veče“ nastala je davne 1966. godine, inspirisana motivima iz romana „Hajduk Stanko“ Janka Veselinovića. Iste godine prvi put je organizovano takmičenje za izbor hajdučkog harambaše. Manifestacija se organizuje u Crnoj Bari, svake godine, prvog vikenda u avgustu, sa osnovnom idejom da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja.

Read MoreHAJDUČKO VEČE I MAČVANSKE LILE

June 14, 2015 / / Bogatić

Da li znate šta su to Listići? Kada biste ovakvo pitanje postavili bilo kome ko živi u Mačvi on bi bio veoma iznenađen. Naime ovaj autentični kulinarski specijalitet na bazi ukusne smeše napravljene od brašna sa malo masti,vode ili mleka,a sa uobičajenim dodacima kao što su so ili prašak za pecivo,a po želji i malo sira ili jogurta,ali i bez tih dodataka kako bi moglo da se jede sa pekmezom kao slatkiš,uobičajen je samo za Mačvu te sledstveno tome nijedno drugo područje u Srbiji nije karakterstično po ovom jelu.

Read MoreLISTIĆI

June 14, 2015 / / Bogatić

Jedan od naših najboljih i najplodnijih pisaca, a potiče iz opštine Bogatić jeste Janko Veselinović. Janko Veselinović rođen je 01.05.1862. godine u Crnobarskom Salašu.
Osnovnu školu je završio u Glogovcu, a potom je upisao Šabačku gimnaziju, gde je bio najbolji učenik. Nakon gimnazije upisao je bogosloviju, koju nije završio, a zatim učiteljsku školu koju takođe nije završio. Za tadašnje vreme to je bilo dovoljno da sa nepunih 18 godina bude učitelj u Svileuvi.

Read MoreJANKO VESELINOVIĆ

June 14, 2015 / / Bogatić

Opština Bogatić se prostire između reka Drine i Save, u severozapadnom delu mačvanske ravnice, na površini od 384 km². Varošica Bogatić udaljena je 100km od Beograda, a 22km od autoputa. Na teritoriji opštine Bogatić, prema popisu iz 2011. godine živi 28.879 stanovnika. U saobraćajnom i geografskom pogledu, položaj opštine je veoma povoljan. Naselja su povezana mrežom puteva dugom 218 km, od čega je 163 km sa savremenim kolovozom. Vezu sa okolnim područjima omogućavaju mostovi, na reci Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca, a na reci Drini „Pavlovića ćuprija“. Mostovi povezuju opštinu sa Sremom, centralnom Srbijom, Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U BOGATIĆ?

June 14, 2015 / / Bogatić

Upravna zgrada opštine Bogatić, izgrađena je 1934. godine. Gradnja objekta počela je 1929. godine. Objekat je zidan kao tipska građevina za potrebe sreskog načelstva u Kraljevini Jugoslaviji, a slična zgrada je paralelno zidana i u Zaječaru. Prilikom posete kralja Aleksandra Prvog Bogatiću 03.06.1934. godine, zgrada je bila ozidana, ali ne i dovršena. Tom prilikom kralj je odobrio sredstva iz budžeta Kraljevine Jugoslavije, pa je iste godine zgrada i završena.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE