Category:

Južna i Istočna Srbija

Zgrada uprave opštine Lebane napravlјena je posle II svetskog rata i to za Jablanički srez. Poslovođa na tim poslovima bio je Milisav Banković iz Bučumeta. U to vreme predsednik Jablaničkog sreza bio je Luka Stojanović.

Lebane leži u jugoistočnom delu centralne Srbije , u slivu reke Jablanice, leve pritoke Južne Morave. Arheološki nalazi pokazuju da se život na tom prostoru u kontinuitetu razvijao od   praistorijskog čoveka do danas.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

Milorad Mitković rođen je 7. juna 1950. godine u Lebanu. On je ortopedski hirurg, akademik i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Nišu, direktor Ortopedsko-traumatološke klinike Kliničkog centra Niš, dopisnik člana Srpske akademije nauka i umetnosti, Akademije Medicinskih nauka SLD-a, Predsednik Srpske traumatološke asocijacije, Viziting profesor u Švajcarskoj.

Read MoreMILORAD MITKOVIĆ

Potencijali za adekvatnije i intezivnije korišćenje prostora opštine Lebane, a posledično i brži ekonomski razvoj predstavlјaju : raznovrsnost zemlјišta ( polјoprivredno, šumsko, vodno, građevinsko), relativno velika šumovitost područja kao potencijal za razvoj šumskoprivrednih, turističkih, rekreativnih i drugih aktivnosti; već formirano građevinsko zemlјište u najvećem delu teritorije; relativno razvijena mreža magistralnih i regionalnih puteva predstavlјa potencijal za jače aktiviranje poslovno – proizvodnih funkcija, komercijalnih delatnosti i usluga kao i podrška razvoju tranzitnog turizma.
Read MoreZAŠTO INVESTIRATI BAŠ U OVAJ KRAJ?

Međunarodni festival folklora „U ritmu jablaničkog srca“

Međunarodni festival folklora „U ritmu jablaničkog srca“, koji se obeležava svake godine u avgustu, već pet godina za redom, jedan je od najposećenijih događaja u opštini Lebane. Za četiri dana koliko traje festival, ovu opštinu poseti oko 10.000 lјudi iz zemlјe i inostranstva a svoje umeće prikaže od 500 do 700 izvođača.

Read MoreKULTURNO DEŠAVANJE

July 10, 2016 / / Jelo našeg kraja

„Mumuruznica“

Zamesiti testo od kukuruznog brašna sa mlekom i domaćim kajmakom, dodati so, sve to dobro izmešati i naliti u pomašćenu tepsiju. Dok se testo peče, na tiganj rastopiti parčiće slanine. Kada se testo zapeče, prelije se parčićima slanine i masnoćom iz tiganja pa vrati nazad u rernu da se dopeče.

Read MoreJELO NAŠEG KRAJA