Category:

Negotin

Ono što je Vuk za srpski jezik, to je Mokranjac za srpsku muziku – najprecizniji je opis uloge, u istoriji srpske muzike, najznačajnijeg i najpoznatijeg srpskog kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca rođenog 1856. godine, u Negotinu. Kroz svoj bogat muzički opus, dosledno je negovao nacionalni muzički stil i to sa podjednakim žarom na polju svetovne i crkvene muzike. Crkvenom pojanju, koje je slušao i učio u negotinskoj crkvi, bio je posvećen celog života. Ono što ga čini originalnim stvaraocem jestu njegove horske duhovne kompozicije, koje je pisao na osnovu tradicionalnih napeva.

Read MoreSTEVAN MOKRANJAC

Kulturna dešavanja u Negotinu ove godine u znaku su jubilarnog 50. muzičkog festivala „Mokranjčevi dani“ koji je prethodnih decenija, postao zaštitni znak Negotina i muzičke scene Srbije. Zato će najlepši dan u godini biti 11. septembar kada, će se u čast velikanu Negotina, kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, na otvaranju 50. Mokranjčevih dana, u dvorištu njegove rodne kuće, prolomiti 6. rukovet, posvećena legenarnom junaku Hajduk Veljku Petroviću, i to u jedinstvenom izvođenju svih horova, učesnika festivala.

Read MoreMOKRANJČEVI DANI

June 21, 2015 / / Jelo našeg kraja

Vinova loza iz krajinskog vinogorja, osim za spravljanje nadaleko čuvenog negotinskog vina, našla je svoje mesto i u kulinarskim specijalitetima ovog kraja, Sarmice od vinovog lista, zahvaljujući prefinjenoj aromi i gotovo egzotičnom ukusu, nezaobilazan su deo gastronomske ponude Negotinske krajine, ali i sastavni deo tradicionalne kuhinje, bez kojeg se ne može zamisliti slavski ili drugi slavljenički ručak.

Read MoreSARMICE I PLAČINTE

Opština Negotin smeštena je na sunčanoj strani Srbije, oslonjena na moćni Dunav, u trouglu sa Rumunijom i Bugarskom. Svoju ekonomsku budućnost gradi na prirodnim i geografskim specifičnostima: idealnim uslovima za poljoprivrednu proizvodnju i blizini Dunava, značajnom plovnog koridoru i granici sa Evropskom unijom. Negotinska Krajina važi i za atraktivnu turističku destinaciju.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U NEGOTIN?

Zgrada Opštinske uprave opštine Negotin smeštena je na centralnog gradskom trgu, u starom gradskom jezgru, pored crkve Svete trojice, preko puta centralnog gradskog parka. Opštinska uprava, u ovom objektu nalazi se od 1953. godine kada je rekonstruisana i dograđena zgrada tadašnjeg Okružnog suda.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE