Category:

Bela Palanka

June 28, 2015 / / Bela Palanka

Jedna od najvećih legendi jugoslovenskog fudbala i prva „Zvezdina zvezda“ Rajko Mitić, rođen je u selu Dolac, opština Bela Palanka (19. novembar 1922.god. – 29. mart 2008.god.). Još kao dečak sa čežnjom je posmatrao dečake kako su igrali fudbal, te je sa nepunih petnaest godina i sam krenuo sa prvim treninzima u klubu „Košutnjak“ u Beogradu, a 1940.godine postao je član Kluba – BSK.

Read MoreRAJKO MITIĆ – “PRVA ZVEZDINA ZVEZDA”

June 28, 2015 / / Bela Palanka

Na teritoriji opštine Bela Palanka Prostornim planom opštine definisane su 3 industrijske zone pored petlje na Koridoru 10:  Industrijska zona „Murica 1’’, Industrijska zona „Murica 2“ i Industrijska zona „Balvan“.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U BELU PALANKU?

June 28, 2015 / / Bela Palanka

Najposećenija godišnja manifestacija koja se održava u Beloj Palanci, u prelepom ambijentu kompleksa „Vrelo“ pod nazivom “Dani banice” predstavlja međunarodno kulinarsko takmičenje u pripremanju tradicionalne pite (Banice), koja sredinom avgusta okupi oko 200 takmičara i preko 10.000 posetioca tokom festivalskih dana. Protekle godine, Bela Palanka je ugostila decu diplomatskih predstavnika, kao i goste iz Indije i Gane, zahvaljujući direktoru Diplomatske Asocijacije i tom prilikom je održana radionica za decu kako bi naučili da naprave banicu. Na radionici je učestvovalo petnaestoro dece iz šest zemalja. Ovom prilikom prezentovane su i dve nacionalne kuhinje, gde su gosti iz Indije i Gane pripremali jela iz svojih zemalja.

Read MoreDANI BANICE I DANI IGRE

June 28, 2015 / / Bela Palanka

Srpsku kuhinju određuje njeno bogato i dobro očuvano kulturno nasleđe. Srpska kuhinja je izvanredno raznovrsna, zahvaljujući relativno toploj klimi i raznovrsnoj geografiji, koja omogućava izuzetno povoljne uslove za uzgoj raznovrsnog svežeg povrća, biljaka i voća. Teško je zamisliti tradicionalni srpski praznik bez bogato postavljenog stola, sa ukusnim jelima, što je simbol plodnosti ove zemlje, dobrog zdravlja i blagostanja. Hrana u Srbiji je šarolika mešavina lokalnih i stranih uticaja, a danas ćemo vam predstaviti tradicionalna jela Bele Palanke – Banice i Vrtke.

Read MoreBANICE I VRTKE

June 28, 2015 / / Bela Palanka

Zgrada Opštinske uprave , nalazi se u samom centru Bele Palanke, u Karađorđevoj ulici, preko puta crkve Vaznesenja gospodnjeg. To je zgrada nekadašnjeg Dečijeg dispanzera, izgrađena 1957.godine. Do sredine 90-tih godina Opštinska uprava je bila smeštena u prostorijama današnjeg Centra za socijalni rad „Branko Milovanović – Ciga“.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE