Category:

Niš

November 22, 2015 / / Jelo našeg kraja

Sastojci
1,2 kg dimlјene svinjske butkice, 150 g crnog luka, veza zeleni (šargarepa, celer, peršun, paškanat), kašičica tucane lјute paprike
Priprema
Crni luk i zelen iseckajte i propržite na ulјu. Butkicu stavite u odgovarajuću posudu, nalijte vodom, dodajte zelen prženu s crnim lukom, malo bibera i kuvajte 40 minuta. Kada se kuvanje završi, izvadite samo butkice, stavite ih u vatrostalnu činiju ili zemlјani đuveč i pecite 25 minuta u rerni na 200 stepeni. Servirajte uz ren.

Read MoreSVINјSKE BUTKICE U SAFTU

November 22, 2015 / / Južna i Istočna Srbija

Anastasije Petrović, učitelј Tasa, rodio se 1824. u skromnoj i radnoj porodici Petrije i Petra Nikolića. Još u ranoj mladosti je pokazivao sklonosti ka naukama i to je odlučilo da čitav svoj vek posveti obrazovanju.

U toku školovanja Tasa je imao više učitelјa. Osnovnu pismenost stekao je učeći od popa Cvetka, sveštenika niškog, a nešto kasnije osnovno znanje mu je proširio ondašnji niški đakona Grigorija koji u tom periodu postao i vladika niški. Atanasije Petrović se školovao i u tzv. „Popovskoj školi“ koja je u Nišu postojala od 1830 do 1832. godine. Zatim je završio četiri razreda „uredne škole“ sa odličnim uspehom kod Spiridona Jovanovića (učitelјa, koga je vlada Kneževine Srbije bila uputila da pripremi kadar omladinaca, koji će moći da posluže našem poroblјenom narodu). Kod ovog učitenja, Atanasije je položio učitelјski ispit sa odličnim uspehom.

Read MoreAnastasije Petrović – UČITELj TASA

November 22, 2015 / / Južna i Istočna Srbija

Palilulsko veče je opštinska manifestacija koja na najbolјi način čuva od zaborava duh starog Niša koji se zadržao na staroj Paliluli a održava svake godine u organizaciji Gradske opštine Palilula, u okviru slave Grada Niša «Sveti car Konstantin i carica Jelena». Ovaj događaj se sastoji od niza manifestacija koje se odigravaju na raznim lokacijama i traju nekoliko dana. Centalni događaj se održava na “Palilulskoj rampi” a sastoji se iz kulturno-zabavnog programa u kome učestvuju kako poznati umetnici tako i mladi Palilule i privredne izložbe zanatstva i preduzetništva . Manifestacija privlači ogroman broj gostiju iz svih delova grada, ali iz drugih gradova i opština širom Srbije. Palilulsko veče je najbitniji događaj koji se održava u ovom naselјu i ponos njegovog stanovništva.

Read MorePALILULSKO VEČE

November 22, 2015 / / Južna i Istočna Srbija

Gradska opština se nalazi se u južnom delu grada Niša i obuhvata uži gradski deo na koji se lepezasto naslanja 15 seoskih naselјa. Blizina evropskog koridora 10 i arerodroma «Car Konstantin», železnički infrastruktura, komunalno opremlјene radne zone, kao i obrazovano i kvalifikovano  stanovništvo, predstavlјaju razloge za investiranje u našu Opštinu. Ruralni deo Opština Palilula je prirodno – geografski kombinacija ravničarskog (u slivu Nišave i Južne Morave) i brdsko-planinskog relјefa, sa izvanrednim potencijalom za razvoj polјoprivrede i organske proizvodnje hrane.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U PALILULU

November 22, 2015 / / Istorijat zgrade uprave

Zgrada u kojoj je smeštena Uprava Gradske opštine Palilula nalazi se pored Gimnazije „Svetozar Marković“, i prvobitno je bila namenjena za potrebe mesne kancelarije „Gavrilo Princip“. Sazidana je 1987. godine, a njoj se nalazilo i istureno odelјenje Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz Niša. Godine 2004, izmenom Statuta Grada, Niš dobija gradske opštine, a Gradska opština Palilula svoju zgradu.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE OPŠTINSKE UPRAVE