Category:

Beograd

November 30, 2015 / / Beograd

ZNAMENITA LIČNOST

 

U Zemunu je 1789. godine rođen otac srpskog novinarstva i pisac Sretenjskog ustava – Dimitrije Davidović. Opčinjen prosvetiteljskim idejama i slobodoumljem, čovek novih pogleda i vidika koje je posejala Francuska revolucija, gajio je posebnu ljubav za istoriju i književnost.

Srpski političar i diplomata, pravnik, novinar i publicista je karijeru u Srbiji započeo kao lekar i sekretar kneževe kancelarije. Ogledao se i u diplomatiji tokom jedne misije u Carigradu, čiji rad je imao povoljne rezultate za Kneževinu Srbiju, tada još uvek autonomiju, unutar Otomanske imperije. Rad u okviru pravne nauke i politike kruniše izradom prvog srpskog ustava (1835).

Read MoreDIMITRIJE DAVIDOVIĆ

November 29, 2015 / / Beograd

 

Zgrada opštine Zemun je podignuta na mestu Gradske kuće izgorele u drugoj polovini XIX veka, prema projektu gradskog inženjera Dragutina Kapusa. Zgrada je sagrađena je 1886. godine kao jednospratnica gradske uprave – gradskog poglavarstva Zemuna koji je u to vreme imao status slobodnog grada. Monumentalna i reprezentativna zgrada sa središnjim rizaltom ukrašena stubovima, balkonom i kubetom sa satom, oblikovana je u duhu neorenesanse.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE OPŠTINSKE UPRAVE

November 29, 2015 / / Beograd

 

LETO NA GARDOŠU

Jedna od najlepših scena na otvorenom – Letnja pozornica kod Kule na Gardošu – postala je brend Zemuna i ponos svih zemunaca. U nesvakidašnjem ambijentu zemunske tvrđave odvijaju se vrhunske predstave, koncerti, performansi, koji se nižu dan za danom, svake godine tokom dva najvrelija letnja meseca – jula i avgusta.

Read MoreKULTURNA DEŠAVANJA U ZEMUNU

November 29, 2015 / / Beograd

ZAŠTO INVESTIRATI BAŠ U OVAJ KRAJ?

Zemun ima sve što je potrebno za povoljan poslovni ambijent; veliki broj investicionih lokacija, saobraćajne veze, razvijenu infrastrukturu, obučen i obrazovan kadar, poslovnu i efikasnu administraciju, naučne i obrazovne institucije, hotelijersko-ugostiteljske i sportske objekte i predele očuvane prirode.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U OPŠTINU ZEMUN

November 29, 2015 / / Beograd

JELO NAŠEG KRAJA

Zemunski riblji restorani čuvaju tradicionalnu kuhinju Zemuna, nudeći specifične specijalitete od slatkovodne ribe. Sem „riblje čorbe“, čiji je pun i snažan ukus, kad je jednom probate, gastronomski ugođaj koji je nemoguće zaboraviti, „pijani šaran“, „alaski paprikaš“ i riba na roštilju, svakako predstavljaju deo menija u kome su zemunski kuvarski majstori virtuozi.

Read MorePIJANI ŠARAN