Category:

Palilula

August 2, 2015 / / Palilula

Milutin Milanković, jedan od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika, živeo je na Paliluli, u njenom najlepšem kraju, u Profesorskoj koloniji, čiji su stanovnici bili profesori Beogradskog univerziteta i intelektualna elita Beograda tog vremena.

Read MoreMILUTIN MILANKOVIĆ

August 2, 2015 / / Palilula

Geografski položaj Palilule velika je šansa za njenu budućnost. Prostire se na dve obale Dunava, velike evropske plovne magistrale koja, uz kanal Rajna-Majna-Dunav, povezuje dve strane „starog kontinenta“ – Severno sa Crnim morem. I putevi preko Dunava, regionalnog i međunarodnog značaja, čine okolne palilulske prostore više nego pogodnim za razvoj onih delatnosti koje prirodno nastaju uz prometne saobraćajnice.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U PALILULU?

August 2, 2015 / / Kulturno dešavanje

Dva kulturna dešavanja čiji su glavni akteri deca i mladi – „Radost Evrope“ i „Palilulska Olimpijada kulture“, imaju za Palilulu poseban značaj. Zahvaljujući prvoj manifestaciji ime Palilule prepoznatljivo je širom Evrope, a druga okuplja mlade Beograđane na takmičenje u kulturnom stvaralaštvu.

Read MoreRADOST EVROPE

Sedište Gradske opštine Palilula nalazi se u Takovskoj ulici 12, u zgradi koja je do 1954. godine pripadala Zadužbini Agnije i Mihaila Srećkovića iz Beograda. Sredstvima zadužbine je na mestu stare zadužbinske zgrade, 1938. godine, podignuta nova u kojoj se danas nalazi sedište Gradske opštine Palilula.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

August 2, 2015 / / Jelo našeg kraja

Pletena štrudla, posebno sa višnjama, je oduvek bila najtraženija u paliluskim pekarama. Kupovali su je svi, i stari i mladi, i jeli bi je za svaki obrok. Sada ćemo vam pokazati kako da je napravite.

Read MorePLETENA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA