Category:

Vrnjačka Banja

Rođen je 10. maja 1922. godine u Vrnjačkoj Banji, kao najstariji od četvorice braće. Na Protićevo formiranje presudno su uticali roditelјi, predeo rodnog kraja, škola, lektira, studijska putovanja, Vrnjačka Banja, koja je na mahove bila praznična, luksuzna, dekorativno stilizovana pozornica vremena i društva; u njenim parkovima čulo se nekoliko jezika, sretale se poznate ličnosti, osećao se šarm i toplina života.

Read MoreMIODRAG B. PROTIĆ

August 9, 2015 / / Kulturno dešavanje

Međunarodni festival klasične muzike “Vrnjci”  je tradicionalna manifestacija koja se održava od 20. do 30. Jula u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji Zavičajnog muzeja – Zamak kulture, Kulturnog centra Vrnjačke Banje, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS i SO Vrnjačka Banja. Festival posvećen umetničkoj muzici jedan je od retkih ovakvog usmerenja u unutrašnjosti Srbije, a svi programi festivala su besplatni za publiku.

Read MoreFESTIVAL KLASIČNE MUZIKE “VRNJCI”

 

Postoje mesta koja su manje ili više lepa, postoje mesta kroz koje prođete u životu i nemate potrebe da im se vraćate, postoje mesta u koja odete samo jednom u životu i pamtite ih zauvek, postoje mesta…

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U VRNJAČKU BANJU?

August 9, 2015 / / Jelo našeg kraja

Tradicionalno banjsko jelo koje se zadržalo do danas jeste proja. Spravlja se od kukuruza – projinog brašna, a s vremenom se recept dopunjavao, pa su se u nju dodavali kajmak, sir, jaja, masnoće, čvarci i, obavezno, voda sa nekog od vrnjačkih izvora.

Read MorePROJA

Zgrada Opštinske uprave u Vrnjačkoj Banji nalazi se u ulici Kruševačka br. 17, na 400m od centralne zone Vrnjačke Banje. U njenoj blizini su dva izvora mineralne vode, po kojima je Vrnjačka Banja prepoznatljiva: Slatina i Beli izvor. Ispred zgrade protiče Lipovačka reka, leva pritoka Vrnjačke reke koja se uliva u Zapadnu Moravu. Vizuelni utisak dodatno pojačava stablo lipe, iz starih drvoreda, s početka prošlog veka. Iza zgrade proteže se Crkveno brdo, prostorna celina od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE