Category:

Subotica

August 30, 2015 / / Kulturno dešavanje

Subotica je, kao grad na raskršću kultura sa vekovnom festivalskom tradicijom, oduvek bila važna tačka na kulturnoj mapi ovog dela Evrope. Ovaj grad živi svoje festivale tokom cele godine i punim srcem privlači veliki broj gostiju iz čitavog sveta. U Subotici se, sad već tradicionalno, održava preko 15 različitih festivala namenjenih publici svih uzrasta i interesovanja.

Read MoreMEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU

August 30, 2015 / / Subotica

Jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca, Danilo Kiš (Subotica, 22. februara 1935. – Pariz, 15. oktobra 1989), bio je romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Kiš je počeo kao pesnik, a potom se okrenuo, pre svega, pisanju proze kojom je u drugoj polovini XX veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti. Dela Danila Kiša prevedena su na sve veće svetske jezike.

Read MoreDANILO KIŠ

August 30, 2015 / / Subotica

Grad je smešten u Panonskoj niziji koji ima dugu tradiciju i bogato kulturno nasleđe. Opština, koja obuhvata grad i 18 prigradskih naselja, prostire se na površini od 1.008 kvadratnih kilometara.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U SUBOTICU?

August 30, 2015 / / Jelo našeg kraja

U Subotici je moguće doživeti gastronomski ugođaj koji se teško zaboravlja. Tu se služe jela mađarske, srpske i drugih kuhinja, pod čijim uticajem su nastali specijaliteti specifični samo za ovaj grad.

Read MorePRISNAC

Prva Gradska kuća je izgrađena 1751. godine a od tada su sagrađene još dve, sve zauzimajući centralno mesto u prostoru oko kog se formiralo jezgro grada. Poslednja Gradska kuća, koja i dan danas predstavlja glavno obeležje našeg grada na severu Bačke, podignuta je u periodu između 1908. i 1910. i ona je sedište Gradske uprave.

Read MoreZGRADA UPRAVE