Category:

Čačak

September 6, 2015 / / Čačak

Čačak
Grad preduzetnika
u srcu Srbije i jugoistočne Evrope

U Čačku se ukrštaju

važni putni pravci

-Beograd-Podgorica (koridor 11, auto put u izgradnji)

-Beograd-Priština

-Sarajevo-Niš-Sofija

železnička pruga

-Požega-Stalać koja povezuje grad sa prugom

-Beograd-Sofija i Beograd Bar

 

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U ČAČAK

September 6, 2015 / / Čačak

 

Želimir Želјko Obradović je svakako jedan od najznamenitijih Čačana od osnivanja našeg grada. Reč je o najtrofejnijem košarkaškom treneru u Evropi svih vremena, koji je rođen u Čačku 9. marta 1960. godine.

Read MoreŽELJKO OBRADOVIĆ

September 6, 2015 / / Čačak

 

Poslednjih decenija Čačak je postao prepoznatlјiv širom Srbije po vrhunskom prasećem pečenju. Kako i ne bi, kada grad koji leži na obalama Zapadne Morave ima možda i najviše specijalizovanih ugostitelјskih radnji za ovu vrstu jela u čitavoj Republici – preko 160. Ako se to podeli na oko 115.000 stanovnika koliko danas živi na području grada, to znači da na svakih 700 duša dolazi po jedna pečenjara. Čačansko pečenje traženo je i u srpskoj prestonici, pa mnoge lokalne pečenjare imaju svoje „filijale“ u Beogradu koje uspešno posluju.

Read MorePRASEĆE PEČENJE

September 6, 2015 / / Čačak

Prva zgrada Opštine Čačak kuplјena je 1873. godine od porodice Krivačić u Hajduk Velјkovoj ulici i tu su opštinske službe bile smeštene sve do 1927. godine. U toj zgradi je sledeće godine otvoreno zabavište – prvi dečji vrtić u Čačku, koji i danas u istom objektu funkcioniše.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

September 6, 2015 / / Čačak

 

1.Memorijal Nadežde Petrović

Memorijal Nadežde Petrović je međunarodna, bijenalna manifestacija savremene likovne i vizuelne umetnosti koju organizuje Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, kao najvažniji  segment svog programa. Memorijal je 1960. godine osnovao Narodni odbor Opštine Čačak u znak sećanja na veliko umetničko i patriotsko delo Nadežde Petrović (Čačak, 1873-Valјevo, 1915), začetnika srpske moderne umetnosti, pionira u formiranju javne likovne scene, inspiratora i organizatora prvih izložbi, kolonija, likovnih udruženja i škola, velikog srpskog patriote, ali i pobornika ideje južnoslovenskog kulturnog jedinstva.

Read MoreKULTURNA DEŠAVANJA U ČAČKU