Category:

Pantelej

September 13, 2015 / / Južna i Istočna Srbija

Gradska opština Pantelej zahvata severoistočno područje grada Niša i proteže se na pravcu istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj.Taj izuzetno važan saobraćajni pravac, koji čini dostupnim izvanredne prirodne vrednosti, kao što je Cerjanska pećina i druge pogodnosti za izvođenje ekstremnih sportova u ambijentu netaknute prirode na potezu Kalafata i Svrlјiških planina (paraglajding, speleologija, brdski biciklizam, rafting…) jedan je od jačih potencijala  za isplativa ulaganja u sve popularniji «adrenalinski turizam» i prateće uslužne delatnosti.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U OPŠTINU PANTELEJ

September 13, 2015 / / Južna i Istočna Srbija

 

Dragomir M. Stanojević ( Niš, 1888 – Niš, 1967), pravnik, političar, diplomata, nacionalni radnik potiče iz ugledne niške trgovačke porodice. Nјegov otac Milenko rodom je iz svrlјiškog sela Davidovci, istaknuti pripadnik Narodne radikalne stranke i blizak prijatelј Nikole Pašića. U Niš se doselio 1883. i sa porodicom živeo u kući u ul. Nišavskoj br. 13. u Jagodin – mali, koja je danas na teritoriji Gradske opštine Pantelej. Sin Dragomir pošao je očevim tragom: u politici u vrhu Pašićeve Narodne radikalne stranke, i kasnije, kao diplomata od karijere.

Read MoreDRAGOMIR M. STANOJEVIĆ

September 13, 2015 / / Jelo našeg kraja

 

Sukane pite sa kupusom ili nadevima po izboru neizostavni su deo trpeze u ovom kraju, a dugogodišnja tradicija izrade ovih pita, od ručno razvijanih kora, pretočena je u tradicionalnu «PITIJADU», manifestaciju koja se održava svake godine na praznik «Mladenaca» u Kući starih zanata, sa prezentacijom starih i neobičnih recepata raznovrsnih domaćih pita i kulinarskih veština vrednih domaćica sa ovog podneblјa.

Read MoreSUKANE PITE

September 13, 2015 / / Istorijat zgrade uprave

Sedište Gradske opštine Pantelej u Nišu smešteno je u zgradi (Gutenbrgova 4/a) koja je sagrađena 1984.godine kao moderan objekat sa specijalnom namenom za zbrinjavanje dece bez roditelјskog staranja. Tadašnji „Dom porodica“ odražavao je najsavremeniji pristup institucionalne brige o napuštenoj deci koja su živela pod istim krovom ovog zdanja sa porodicama svojih vaspitača sve do 1990. godine, kada je kocept promenjen i pretvoren u Dom klasičnog tipa pod nazivom „Duško Radović“, a potom u „Malu domsku zajednicu“, uklјučivanjem dece sa težim smetnjama u razvoju iz Prihvatilišta u Kulini. Sa smanjenjem broja štićenika i jačanjem koncepta hranitelјstva, u upražnjenom prostoru, odnosno jednom krilu zgrade, smeštena je uprava Gradske opštine Pantelej, koja je formirana kao jedna od pet gradskih opština u Nišu, posle lokalnih izbora 2004.godine. Pod okrilјem ovog zdanja, od 2011. godine nalazi se Centar za porodični smeštaj i usvojenje, kao ustanova za podršku hranitelјskim porodicama u šesnaest opština Jugoistočne Srbije. Praktično, GO Pantelej deli prostor sa dve važne ustanove socijalne zaštite, a samim tim i zajedničku brigu o socijalno ugroženoj deci i drugim ranjivim društvenim grupama.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

September 13, 2015 / / Južna i Istočna Srbija

Višedecenijska tradicija festivala i imidž grada Niša kao festivalskog grada upotpunjeni su od prošle, 2014. godine organizovanjem festivala stripa, kao devete umetnosti, koji priređuje Gradska opština Pantelej u saradnji sa Udruženjem lјubitelјa stripa „Branko Plavšić“ iz Niša.

Read MoreKULTURNA DEŠAVANJA U NIŠU