Category:

Bač

September 27, 2015 / / Bač

Opština Bač je mala pogranična opština čiju zapadnu i jugozapadni granicu čini reka Dunav (koridor 7) u dužini od 43km, koja ujedno predstavlja prirodnu granicu sa Republikom Hrvatskom (Vukovar). Teritoriju opštine preseca kanal iz sistema DTD (Dunav-Tisa-Dunav), koji opštinu Bač povezuje sa lukama u Bogojevu i Novom Sadu. Opština Bač se nalazi na raskrsnici magistralnog puta Subotica – Bačka Palanka (državni put Ib reda broj 12) i regionalnog puta Novi Sad – Bač (R102). Teritorijalno, opština Bač se nalazi u Južnobačkom okrugu i graniči se sa opštinama Bačka Palanka i Odžaci. Opština Bač se nalazi u blizini putnih/plovnih pravaca – koridor X i koridor VII, odnosno nalazi se na 62km od Novog Sada i 140 km od Beograda.

Read MoreZašto investirati u opštinu Bač?

September 27, 2015 / / Bač

Zgrada Opštinske uprave Bač podignuta je 1908. godine od kada se u njoj nalazi sedište lokalne administracije. Tokom Drugog svetskog rata u zgradi Opštinske uprave se nalazilo sedište mađarske okupacione uprave kao i zatvor. Nakon oslobođenja 1945. godine do danas, u zgradi se nalazi sedište Opštinske uprave, presednika Opštine, Skupštine opštine i pratećih službi.

Read MoreIstorijat zgrade uprave

September 27, 2015 / / Bač

BAČKI KOTLIĆ avgust

Tradicionalna manifestacija – takmičenje u pripremanju ribljeg paprikaša i čorbe koja je propraćena bogatim kulturnim programom  i izložbama tradicionalnih zanata. Svake godine na manifestaciji učestvuje između 70 i 100 ekipa koje se takmiče u pripremi najboljeg ribljeg paprikaša i čorbe i gde su predviđene bogate nagrade. Manifestacija se održava u centru Bača u gradskom parku, a organizator za sve učesnike obezbeđuje ribu, poklone i promotivni materijal. Manifestacija je poznata po tome što je jedna od najmasovnijih u Bačkoj i što okupi neke od najboljih kuvara koji su svojevremeno učestvovali u pripremi Ginisovog kotlića.

Read MoreKulturna dešavanja u Baču

September 27, 2015 / / Bač

Evo kako izgleda uobičajeni nedeljni ručak u Bačkoj. Pileća supa sa griz knedlama, obavezno rinflajš ( kuvano meso iz supe ) sa krompirom i sosom. Pa za kraj neko parče pečenog mesa uz prilog i salaticu.

Read MoreBački ručak

September 27, 2015 / / Bač

ZLATKO KESLER (Selenča, 17.mart 1960) je srpski stonoteniser i jedan od najuspešnijih paraolimpijaca. Aktivno se bavio desetak godina stonim tenisom u Baču. Od 1982. godine je počeo da igra fudbal, ali već u aprilu 1983. odlazeći na utakmicu doživljava saobraćajnu nesreću, nakon koje ostaje trajno vezan za invalidska kolica. 1985. godine aktivirao se kao stonoteniser u invalidskim kolicima.

Read MoreZLATKO KESLER