Category:

Sombor

October 4, 2015 / / Kulturno dešavanje

Manifestacija „Ulica starih zanata“ je izložbeno-prodajnog karaktera na kojoj majstori starih zanata promovišu svoje umeće i proizvode uz programe kulturno-umetničkih društava. U okviru ove manifestacije mogu se videti i kupiti predmeti od metala, drveta, teksila, kože, rogoza, stakla, keramike i kamena koji su ručno izrađeni i nesvakidašnje gravirani a može se probati hrana kao i slatkiši koji su pravlјeni po nekadašnjim, tradicionalnim receptima. Za žene je najatraktivniji nakit interesantne, starinske izrade kao i ponovo oživlјeni dekupaž. Manifestacija se održava u centru Grada Sombora na autentičnim drvenim štandovima.

Read MoreKULTURNO DEŠAVANјE U SOMBORU

October 4, 2015 / / Sombor
  1. Grad Sombor karakteriše na prvom mestu izuzetno povolјan geostrateški položaj čija se teritorija graniči sa dve države – Mađarskom i Hrvatskom. Blizina reke Dunav, čime je obezbeđen intenzivan vodni saobraćaj, što je od značaja za više privrednih delatnosti (uvoz, izvoz, rečni transport…);
    Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U SOMBOR
October 4, 2015 / / Jelo našeg kraja

Somborski sir je tip autohtonog sira čija tradicija proizvodnje opstaje u severnim delovima Srbije, tačnije u okolini Sombora.

Read MoreSOMBORSKI SIR

October 4, 2015 / / Sombor

Velјko Petrović, pesnik, pripovedač, esejista i istoričar umetnosti rođen je 5. februara 1884. godine u Somboru u kome završava gimnaziju 1902. godine nakon čega se seli u Budimpeštu na studije prava. Na prekretnici dve epohe, Velјko Petrović je odigrao značajnu ulogu u razvoju srpske književnosti. Unapredio je patriotsku poeziju, a našu prozu oslobodio folklorno-deskriptivnog balasta, svom rodnom gradu ostavio je sinonim Ravangrad.

Read MoreVELJKO PETROVIĆ

Izgradnja zgrade „Županije“ pod rukovodstvom projektanta, inženjera Antona Bauera, započela je 1805. godine a završena četiri godine kasnije. Nјeno dograđivanje i obnova (druga faza izgradnje) započinje polovinom 1880. godine kada su izgrađena 2 bočna tornja a dograđen je i zadnji deo zgrade. Oko zgrade Županije tada je uređen park sa karakterističnim, dominantnim čempresima koji i danas krase Park Heroja oko ove građevine. Po konačnom zaršetku dogradnje 1882. godine zgrada Županije imala je 200 različitih prostorija, odaja i sala. U Velikoj sali 1898. godine postavlјena je najveća slika na Balkanu „Bitka kod Sente“ autora Ferenca Ajzenhuta koja sa pozlaćenim ramom ima površinu od 28m². Od kulturno istorijskih znamenitosti posetioci ovde mogu da vide i Salu grbova istaknutih plemićkih porodica sa ovog prostora, crtež „Sombor viđen očima ptice“ arhitekte Branislava Jovina te eksponat stare autentične kočije nalik na one koje su se kretale somborskim ulicama u tom vremenu.
Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE