Category:

Leskovac

Dimitrije Mita Teokarević spada u grupu osnivača leskovačke tekstilne industrije. Rođen je u Leskovcu 1848. godine. Od devete godine bio je sluga. Teško detinjstvo i odrastanje i želјa za školovanjem obeležili su mladost Mite Teokarevića. Od svoje 14 godine službovao je kod Tonke Popovića, kasnije je postao njegov pašenog i zajedno s njim i još trojicom ortaka osnovao prvo leskovačko preduzeće za proizvodnju gajtana 1884. godine. Sve je to odredilo njegov dalјi život. Počeo je ni od čega da bi kasnije stvarao istoriju  leskovačke tekstilne industrije. Bio je veoma cenjen među sugrađanima, koji su ga birali i za predsednika opštine i za narodnog poslanika. Iz braka sa suprugom Vasilijom zvanom Vana imao je tri sin i šest kćerki. Ako on nije mogao da se adekvatno školuje, sinove Vladu, Lazu i Slavka školovao je u Francuskoj i Engleskoj. Nјihovo znanje je veoma koristilo u dalјem usponu porodice. Od tekstilnih preduzeća koja su nastala na Mitinu inicijativu, a deca ih preuzela i razvila jesu fabrika u Paraćinu (1921), koja je u ono vreme važila za jednu od tehnički najsavršenijih  ne samo u Srbiji već i na Balkanu, i fabrika u Vučju (1933).

Read MoreDIMITRIJE MITA TEOKAREVIĆ

October 11, 2015 / / Jelo našeg kraja

Kraj koji se ponosi kako dobrim majstorima roštilјa, tako i vrhunskim paprikama, iznedrio je i leskovačku mućkalicu. Jedni tvrde da naziv dolazi od same činjenice da se u jelo dodaje, odnosno „mućka“ sve što je pri ruci, a drugi kažu da je tajna mućkalice u „mućkanju“ – protresanju lonca u kojem se jelo sprema, umesto uobičajenog mešanja.

Read MoreLESKOVAČKA MUĆKALICA

Roštilјijada

Iz tradicije leskovačkog roštilјa i ugostitelјstva, a na ideju Miodraga Gligorijevića-Dragija Bureta, kralјa leskovačkog roštilјa, rodila se leskovačka Roštilјijada.

Prva Roštilјijada u Leskovcu održana je 1965. godine. Nažalost, posle samo dve godine, manifestacija se ugasila, da bi savremena Roštilјijada zaživela 1989. godine.

Read MoreKULTURNA DEŠAVANJA U LESKOVCU

October 11, 2015 / / Istorijat zgrade uprave

Ova zgrada sagrađena je nakon što se grad okrenuo uticajima sa severa i prihvatio nove težnje na planu uređenja i izgradnje grada što se videlo na prvim izgrađenim objektima. Arhitekta Svetozar Jovanović Stariji projektovao je okružnu i opštinsku zgradu sa Sudom – gradskim Načelstvom, građenim 1905. godine.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE