Category:

Soko Banja

October 18, 2015 / / Istorijat zgrade uprave

Zgrada Opštinske uprave opštine Sokobanja smeštena je u centru Sokobanje, na državnom putu IIA reda 215 Aleksinac-Sokobanja-Knjaževac.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

Omedjena planinama Rtnjem na istoku i Ozrenom na jugozapadu, na ušću kristalno bistre reke Moravice u Bovansko jezero nalazi se Sokobanja, jedna od najlepših i najprestižnijih banja u Srbiji.

Okružena netaknutom prirodom na 400 metara nadmorske visine, zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, Sokobanja je, kada je zdravstveni turizam u pitanju, na samom vrhu lestvice. Zato ne čudi što je i jedno od najposećenijih banjsko-turističkih mesta u Srbiji.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U SOKOBANJU

Mitropolit Mihailo (svetovno ime Miloje Jovanović) rođen je 19. avgusta 1826. god. u Sokobanji od roditelja Milovana i Marije. Osnovnu školu i gimnaziju učio je u rodnom mestu i Negotinu. Bogosloviju je učio u Beogradu. U Negotinu je bio pitomac episkopa Dositeja (Novakovića), a u Beogradu mitropolita Petra (Jovanovića). „Činjenica da je na sebe privukao pažnju mitropolita Petra Jovanovića, koji ga je bio namenio sebi za naslednika, upućuje na to da je mladi Miloje morao imati izvanredne sposobnosti.” Sa još petoricom kandidata mitropolit Petar uputio je mladog Miloja na školovanje u Kijevsku duhovnu akademiju 1846. godine. U toku školovanja Miloje prima monaški čin, s blagoslovom mitropolita Petra, 29. marta 1853. u Kijevo-pečerskoj lavri i dobija monaško ime Mihailo. Mitropolit kijevski Filaret rukopoložio ga je u čin jerođakona 12. aprila, a za jeromonaha 16. istoga meseca. Duhovnu akademiju završio je jula 1853. godine dobivši naučni stepen magistra bogoslovlja.

Read MoreMITROPOLIT MIHAILO

 

Međunarodni festival „Prva harmonika Sokobanja“

 

Međunarodni festival “Prva harmonika – Sokobanja” je kulturno-zabavna manifestacija, takmičarskog karaktera, koja se održava od 1962. godine i jedna je od manifestacija sa najdužom tradicijom u našoj zemlji. 41 godinu festival se održavao pod nazivom “Prva harmonika Jugoslavije“, dok se od 2003. godine održava pod nazivom Međunarodni festival „Prva harmonika – Sokobanja“. Za više od pola veka postojanja sokobanjski festival harmonike dao je veliki doprinos razvoju karijera muzičkih talenata i profesionalaca. Veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambala, muzičkih urednika, profesora harmonike započelo je svoje muzičke karijere dobrim plasmanom na sokobanjskom Festivalu. Neki od njih su Branimir Đokić, Miša Mijatović, Kemiš, Vlada Panović, Novica Negovanović, Željko Joksimović i drugi.

Read MoreKULTURNA DEŠAVANJA U SOKO BANJI

October 18, 2015 / / Jelo našeg kraja

Sokobanja je najpoznatija po mlečnim proizvodima kao što su sir i kiselo mleko. Sokobanjski sir je izvrsnog ukusa, jer veliki procenat stočne ispaše čini lekovito bilje. Njegovom ukusu doprinosi i to što se pravi od punomasnog mleka sa kojeg se ne skida kajmak. Kačamak, proja, belmuž, kravajčići, gibanica i drugi specijaliteti imaju specifičan ukus upravo zahvaljujući sokobanjskom siru. Nadaleko je poznato kiselo mleko iz sela Jezera, koje je voleo da jede i naš nobelovac Ivo Andrić i koje je specijalno dopremano za njega, kad god je boravio u Sokobanji. Jagnjetina ispod sača je jedan od najpoznatijih sokobanjskih specijaliteta. Ukus mesa je specifičan  i neponovljiv, jer u ishrani ovaca preovlađuje lekovito bilje.

Read MoreSokobanjska jela