Category:

Užice

November 2, 2015 / / Jelo našeg kraja

Užička komplet lepinja

Lepinja + kajmak + jaje + pretop = Nirvana

Za pripremanje jedne komplet  lepinje potrebno je:

  • 1 lepinja
  • 1 jaje
  • 1 supena kašika starog užičkog kajmaka
  • 4 supenih kašika pretopa (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja; možete ga pronaći u svakoj pečenjari). Read MoreJELO NAŠEG KRAJA
November 2, 2015 / / Kulturno dešavanje

Međunarodni dečji festival „Licidersko srce“

 

Licidersko srce je međunarodna smotra dečijeg folkora. Učestvuju deca do 15 godina starosti iz Srbije i zemalјa u okruženju sa svojim tradicionalnim folklornim igrama. To je divna prilika za upoznavanje, druženje, razmenu iskustava i sklapanje novih prijatelјstava, Festival prate i brojne aktivnosti poput otvorenih igraonica folklora a gosti ovom prilikom posete i najznačajnije turističke destinacije u okruženju.

Read MoreKULTURNA DEŠAVANJA

November 2, 2015 / / Retrospektiva 2015

Užice je jedan od najvećih gradova Zapadne Srbije i predstavlјa centar Zlatiborskog okruga. Udalјeno je 200 kilometara od glavnih gradova  Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Carinarnica, slobodna zona, kvalifikovana raspoloživa radna snaga i raznovrsni servisi za privredu i građane doprinose visokom standardu života i obavlјanju privrednih delatnosti. Gradska uprava Užica je među prvima u Srbiji izvršila Regulatornu reformu, kojom su procedure redukovane i unapređene u cilјu efikasnije saradnje administracije i privrede. Užice je bilo nosilac sertifikata NALED-a za povolјno poslovno okruženje.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U UŽICE

Borisav – Mališa Atanacković (1860 – 1919) je bio sin Tripka, kolara iz Kremana i majke Jele, domaćice (rođ. Pejić) iz Duba. Bio je užički ugostitelј, trgovac, urednik, predsednik opštine, odbornik opštine užičke, narodni poslanik Narodne radikalne partije, i industrijalac. Nadimak “mališa” dobio je zbog niskog rasta i kasnije je bio poznat pod tim imenom.

Read MoreBorisav – Mališa Atanacković

November 2, 2015 / / Istorijat zgrade uprave

Užička Gradska kuća, veliko trospratno zdanje na glavnoj ulici, sagrađena je 1927. godine za potrebe Okružnog načelstva i Prvostepenog suda, sada je sedište lokalnog parlamenta i lokalne uprave. I danas, kada je Užice višestruko naraslo  u odnosu na doba gradnje Gradske kuće, ona traje, ne gubeći svoju važnu ulogu.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE