Category:

Lučani

November 8, 2015 / / Jelo našeg kraja

Nezaobilazan ritual većine turista koji posete Guču je degustacija dragačevskog svadbarskog kupusa. Nijedna svadba u Dragačevu ne prođe a da ovo jelo ne bude na jelovniku. Kupus se često nalazi i na trpezama brojnih restorana nacionalne kuhinje širom Srbije ali oni koji su probali ovo tradicionalno jelo u Guči tvrde da je uz zvuke trube užitak potpun.

Read MoreDRAGAČEVSKI SVADBARSKI KUPUS

November 8, 2015 / / Kulturno dešavanje

Dragačevski sabor trubača

Predstavlјa jedinstvenu smotru narodnog stvaralaštva. Prvi put je organizovan 14. Oktobra, 1961. godine na Pokrov Presvete Bogorodice u porti gučke crkve sa znatno skromnijim programskim sadržajem nego danas. Takmičenje seoskih trubača preraslo je u nadmetanje „ majstora“ trube na grandioznoj pozornici pred prepunim stadionom lјubitelјa trube iz svih delova sveta. Svi govore istim jezikom- jezikom trube. Saborskom himnom „Sa Ovčara i Kablara“, finalno takmičenje tradicionalno započinje već 55. godina i predstavlјa najposećeniji program.  Ove godine za prestižne saborske nagrade nadmetalo se 16 najbolјih trubačkih orkestara iz Srbije.

Read MoreDRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA

November 8, 2015 / / Lučani

Prof. Radmila Bakočević

Dama raskošnog glasa koji se mogao čuti u operskim kućama širom sveta „od Skale do Metropolitena“, poznata jugoslovenska i svetska umetnica , Radmila Bakočević, rođena je 1933. godine u Guči.

Detinjstvo teško, ali puno lepih uspomena provela je sa braćom Srećkom i Draganom, u dragačevskom selu Dučalovići. Još kao mala pokazivala je veliki talet za pevanjem, pa je često ostala zapažena na školskim priredbama i svečanostima.

Read MoreRadmila Bakočević

November 8, 2015 / / Lučani

Opština Lučani nalazi se u zapadnoj Srbiji. Na prostoru od 454 km2 živi oko 21.000 stanovnika.

Ima izuzetno povolјan geo-saobraćajni položaj. Guča je od Beograda udalјena 160 km. Na dobru saobraćajnu povezanost sa ostatkom Srbije i zemlјama iz regiona znatno utiče blizina magistralnog puta E 763 , koji ovaj deo Srbije u jednom pravcu povezuje sa Beogradom i srednjom Evropom a u drugom pravcu sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Severnim delom lučanske opštine prolazi i železnička pruga Beograd- Bar pa je prevoz putnika i transport robe omogućen i korišćenjem ovog vida saobraćaja.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U OPŠTINU LUČANI?

November 8, 2015 / / Istorijat zgrade uprave

Središte dragačevskog sreza još iz Karađorđevog perioda pa sve do sredine XIX veka nalazilo se u selu Tijanju, 8 km od Guče gde i danas postoje ruševine nekadašnje „sreske kuće“. Pored Crkve Svetog arhangela Gavrila u Guči 1873. godine počela je da se gradi jedna prizemna i dugačka zgrada, prva zgrada sreske uprave.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE