Category:

Grocka

November 16, 2015 / / Grocka

Poput većine gradova i varošica u Srbiji u 19. veku, i Grocka je svoj ubrzani ekonomski i društveni razvoj otpočela tek konačnim oslobođenjem od Turaka. Najznačajniji i najzaslužniji pojedinac, čovek koji je doprineo razvitku i napretku života u Grockoj, ali i čitavoj zemlјi kao vodeći državnik Srbije XIX veka, bio je Ilija Garašanin.

Porodica Garašanin, odnosno Savić, doselila se u Grocku početkom XIX veka iz sela Garaši kod Aranđelovca, kada je Ilijinom ocu, Milutinu Hadži-Saviću, knez Miloš Obrenović u ime zasluga poklonio imanje u Grockoj.

Read MoreILIJA GARAŠANIN

November 15, 2015 / / Grocka

Grocka je staro naselјe poniklo kraj Dunava, a teritorija Opštine izlazi na reku u dužini od 24km. Kraj u kome je ribarenje živo i dan danas neguje kulinarsku veštinu spremanja alaske riblјe čorbe. Samim tim je tradicionalno jelo iz gročanskog kraja, između ostalih, upravo riblјa čorba, o čemu poslednjih 48 godina svedoči i čuveni „Zlatni kotlić Dunava“, takmičenje u kuvanju riblјe čorbe. Recept za riblјu čorbu otkrivaju alasi okuplјeni oko ribolovnog kluba „Gročica“ u Grockoj:

Read MoreALASKA RIBLJA ČORBA

November 15, 2015 / / Grocka

Grocka, staro naselјe na Dunavu poznato po prirodnim lepotama, voću i spomenicima kulture, već decenijama nudi posetiocima raznovrstan program u okviru letnje manifestacije „Gročanske svečanosti“ opštine Grocka, koja se država krajem jula i početkom avgusta meseca, sa bogatim uvodnim i centralnim programima.

Gročanske svečanosti najveća su manifestacija i tradicionalni višednevni događaj na teritoriji opštine, koja se u Grockoj organizuje kao vid promocije opštine i njenih ukupnih kapaciteta, od voćarskih i polјoprivrednih, do sportskih i kulturnih.

Read MoreGROČANSKE SVEČANOSTI

November 15, 2015 / / Grocka

Područje beogradske opštine Grocka atraktivno za raznovrsna ulaganja, ponajviše u oblasti polјoprivrede, privrede, industrije i turizma. Geografski položaj kraj međunarodne reke, blizina gradova Beograda i Smedereva, plodno zemlјište, demografska struktura stanovništva, radna snaga, povolјni klimatski uslovi i bogatstvo kulturne baštine, daje izuzetne uslove za razvoj turizma, drumskog i rečnog saobraćaja, trgovine, voćarstva, vinogradarstva i drugih privrednih grana i delatnosti. I sam pejzaž varošice – panorama panonske nizije, šumadijskih brda i velike reke, a sve na domak prestonice, čine je privlačnim mestom, zbog čega Grocku mnogi nazivaju “malom Kalifornijom”.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI U GROCKU

November 15, 2015 / / Grocka

Zgrada Uprave opštine Grocka, odnosno zgrada društveno –političkih organizacija Grocka, kako je nazivana 70-tih godina 20. veka kada je građena,  nalazi se u ulici Bulevar oslobođenja u Grockoj, prostoru koji nosi više istorijskih i kulturnih osobenosti i značenja. Nekada deo Carigradskog druma, danas je Bulevar oslobođenja srce „Gročanske čaršije“, zaštićene prostorne kulturno-istorijske celine u Grockoj. Kao deo karakterističnog ambijenta srpskih varoši XIX veka i značajno dostignuće narodnog neimarstva, ova celina je zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao prostor od velikog značaja za Republiku Srbiju, i u rangu je Kosančićevog venca u Beogradu i starog jezgra Zemuna.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE