Category:

Retrospektiva: Poznate ličnosti

November 16, 2015 / / Grocka

Poput većine gradova i varošica u Srbiji u 19. veku, i Grocka je svoj ubrzani ekonomski i društveni razvoj otpočela tek konačnim oslobođenjem od Turaka. Najznačajniji i najzaslužniji pojedinac, čovek koji je doprineo razvitku i napretku života u Grockoj, ali i čitavoj zemlјi kao vodeći državnik Srbije XIX veka, bio je Ilija Garašanin.

Porodica Garašanin, odnosno Savić, doselila se u Grocku početkom XIX veka iz sela Garaši kod Aranđelovca, kada je Ilijinom ocu, Milutinu Hadži-Saviću, knez Miloš Obrenović u ime zasluga poklonio imanje u Grockoj.

Read MoreILIJA GARAŠANIN

October 25, 2015 / / Crna Trava

Milentije Popović je jedna od najznametijih ličnosti našeg kraja. Rođen je 7. jula 1913. godine u Crnoj Travi. Završio je osnovnu školu u rodnom mestu, a gimnaziju u Leskovcu. Godine 1937. je završio Tehnički fakultet u Beogradu.

Kao student  pristupio je revolucionarnom studentskom pokretu i učestvovao u mnogim akcijama studenata Beogradskog univerziteta. Bio je aktivan i u „Društvu inženjera i tehničara“. Član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) postao je 1933, a Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) 1939. godine. Najpre je bio partijski instruktor Okružnog komiteta KPJ za Beograd, a na Petoj zemalјskoj konferenciji, održanoj oktobra 1940. godine u Zagrebu, postavlјen je za instruktora Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju. Januara 1941. godine je u Zagrebu, završio partijski kurs i postao član Agitpropa (odelјenja za agitaciju i propagandu) Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju.

Read MoreMILENTIJE POPOVIĆ

August 23, 2015 / / Pančevo

Đorđe I. Vajfert (Djordje (Georg) Weifert, 1850-1937), sin Ignjaca Vajferta, industrijalac, guverner Narodne banke, dobrotvor, počasni građanin grada Pančeva.

Read MoreĐORĐE VAJFERT

Rimski car Konstantin Veliki (274. godina Naisus) će ostati upamćen kao rimski imperator koji je donošenjem Milanskog edikta napravio najveću prekretnicu u verskoj istoriji Evrope. Načinom na koji je ratovao, verovao, gradio i živeo, svrstao je sebe u red najuticajnijih državnika tog perioda.

Read MoreCAR KONSTANTIN

June 28, 2015 / / Bela Palanka

Jedna od najvećih legendi jugoslovenskog fudbala i prva „Zvezdina zvezda“ Rajko Mitić, rođen je u selu Dolac, opština Bela Palanka (19. novembar 1922.god. – 29. mart 2008.god.). Još kao dečak sa čežnjom je posmatrao dečake kako su igrali fudbal, te je sa nepunih petnaest godina i sam krenuo sa prvim treninzima u klubu „Košutnjak“ u Beogradu, a 1940.godine postao je član Kluba – BSK.

Read MoreRAJKO MITIĆ – “PRVA ZVEZDINA ZVEZDA”