Category:

Retrospektiva: Kulturna dešavanja

December 20, 2015 / / Kulturno dešavanje

„Sve što ne postoji na Google-u, možete kupiti na šabačkom vašaru” – šala koja kruži društvenim mrežama najbolje opisuje veličinu najpoznatijeg vašara u Srbiji.

Retko gde možete na jednom mestu da kupite toliko toga različitog, od domaćih slatkiša, ručno pravljenih nošnji i šajkača, preko nameštaja i opreme za kuću, alata i delova za automobile do igračaka za decu, odeće i obuće, knjiga i antikviteta, a sve to po veoma povoljnim cenama. Read MoreŠABAČKI VAŠAR

December 13, 2015 / / Bajina Bašta

Drinska regata je najstarija manifestacija turističko – rekreativnog karaktera na reci Drini koju preko dve decenije u spomen na drevnu tradiciju drinskih splavara organizuju Sportsko turistički centar „Bajina Bašta“ i Opština Bajina Bašta. Drinska regata je centralna manifestacija koja predstavlјa ukupnu turističku ponudu ovog kraja. Read MoreDRINSKA REGATA

November 8, 2015 / / Kulturno dešavanje

Dragačevski sabor trubača

Predstavlјa jedinstvenu smotru narodnog stvaralaštva. Prvi put je organizovan 14. Oktobra, 1961. godine na Pokrov Presvete Bogorodice u porti gučke crkve sa znatno skromnijim programskim sadržajem nego danas. Takmičenje seoskih trubača preraslo je u nadmetanje „ majstora“ trube na grandioznoj pozornici pred prepunim stadionom lјubitelјa trube iz svih delova sveta. Svi govore istim jezikom- jezikom trube. Saborskom himnom „Sa Ovčara i Kablara“, finalno takmičenje tradicionalno započinje već 55. godina i predstavlјa najposećeniji program.  Ove godine za prestižne saborske nagrade nadmetalo se 16 najbolјih trubačkih orkestara iz Srbije.

Read MoreDRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA

October 25, 2015 / / Crna Trava

DANI BOROVNICE
U 2014. godini po prvi put je održana javna manifestacija „Dani borovnice“. Obzirom da je teritorija naše opštine bogata borovnicom koja je, nažalost, sve manje plasirana kao gotov proizvod a više kao sirovina u cilјu promocije ovog zdravog voća organizovana je javna prezentacija proizvoda od borovnica na centralnom trgu. Manifestacija je održana 19. i 20. jula 2014. godine i bila je dobro posećena. Obzirom da je ovo bio početak koji bi trebalo da postane tradicionalan nije bio loše organizovan, ali je nedostajala veća medijska promocija i veće učešće proizvođača. Ove godine je planirano uvođenje takmičarskog dela i degustacije  proizvoda od borovnice, a najbolјi će biti nagrađeni i dobiće „prelazne zastavice“ do narednog takmičenja. Ove godine bi trebalo da se pobolјša i promocija i masovnost učesnika, kako bi ovaj događaj postao tradicionalan.

Read MoreKULTURNA DEŠAVANJA U OPŠTINI CRNA TRAVA

July 12, 2015 / / Beočin

Vinogradarstvo i proizvodnja vina duga su tradicija beočinskog kraja. Za Banoštor, sremsku varošicu kažu da je idealno mesto za gajenje vinove loze. Mesto na obroncima Fruške gore greju dva sunca, jedno pravo i ono koje se ogleda u Dunavu i isijava svakoga dana bar sat vremena duže. To utiče i na grožđe za koje kažu da je slađe nego u drugim delovima fruškogorskog vinogorja. Zbog te i takve mikroklime Banoštorci su uvek zadovolјni, i kada se ogrozde vinogradi i kada se grožđe pretoči u vino.

Read MoreBANOŠTORSKI DANI GROŽĐA