Category:

Trstenik

May 22, 2016 / / Jelo našeg kraja

Kupusnik je jedno od najstarijih srpskih jela. Korene vuče još iz vremena Nemanjića, a svoje važno mesto je našao i u modernoj kuhinji. Kupusnik se lako sprema, sastojci za njega se mogu naći u svako doba godine i po pristupačnim cenama su. Ova ukusna pita je posna pa se zato još češće nalazi na trpezama naših sugrađana. Kupusnik može da se sprema od slatkog (svežeg) kupusa i od kiselog kupusa.

Read MoreJELA NAŠEG KRAJA

Dobrica Ćosić, (29. decembar 1921. – 18. maj 2014.) rođen je u selu Velika Drenova kod Trstenika u tadašnjoj Kralјevini Jugoslaviji jedan je od najpoznatijih srpskih pisaca, romansijera i esejista.

Read MoreDOBRICA ĆOSIĆ

“Jefimijini dani” je kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u Trsteniku i datira od 1971. godine. Posvećena je Jeleni Mrnjavčević kasnije Monahinji Jefimiji, prvoj srpskoj pesnikinji, koja je posle smrti svoga supruga Despote Uglјeše, u Maričkoj bitki 1371 godine, svoj život i rad posvetila manastiru Ljubostinja.

Read MoreJEFIMIJINI DANI

Trstenička varoš je 1909. godine obrazovala sopstvenu opštinu pod nazivom „opština varoši Trstenik“, a 1910. je dobila i Sud opštine Trsteničke. Te iste godine, u okviru Trsteničkog sreza, formirano je selo Vrnjačka Banja u opštini Vrnjci. Vrnjačka Banja je ostala u sastavu Trsteničkog sreza sve do 1963. godine, kada je izdvojena u posebnu opštinu.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE