Category:

Bačka Palanka

May 29, 2016 / / Bačka Palanka

Zgrada opštinske uprave opštine Bačka Palanka do kraja 50-tih godina prošlog veka bila je smeštena u zgradi današnjeg A. D. „Podunavlјa“, u sadašnjoj ulici Kralјa Petra Prvog br. 9.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

May 29, 2016 / / Bačka Palanka

Srpski književnik, glumac i monah Đorđe German Jovanović rodio se u Neštinu 1863. godine. ”Odbor za podizanje spomen obeležja” – Matice srpske Bačka Palanka je u aprilu 2015. godine odala počast i obeležila 150 godina od rođenja Đorđa Jovanovića. Ovaj istaknuti Srbin umro je veoma mlad, u dvadesetdevetoj godini, 1892. godine i sahranjen je na neštinskom groblјu.

Read MoreĐORĐE GERMAN JOVANOVIĆ

May 29, 2016 / / Bačka Palanka

Naša opština nalazi se u severnom delu Srbije, u Južnobačkom okrugu i smeštena je na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije. Ovakva geostrateška pozicija daje joj izuzetan saobraćajni, privredni i turistički značaj i potencijal.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI BAŠ U OVAJ KRAJ?

May 29, 2016 / / Bačka Palanka

FEP je neprofitna organizacija koja neformalno postoji od 1994. godine od kada i realizuje svoju bazičnu manifestaciju – Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade.

Read MoreKULTURNO DEŠAVANJE

May 29, 2016 / / Bačka Palanka

Nasuvo valјušci

Ručno se naprave malo deblјi rezanci i obare se; zatim se napravi pire krompir i u posebnoj posudi se izdinsta crni luk na masti kome se doda crvena paprika, so i biber. Na kraju se sve pomeša i obavezno služi uz kiselu salatu (kupus, krastavci).

Read MoreJELA NAŠEG KRAJA