Category:

Pirot

Uprava Opštine najpre se nalazila u zgradi današnjeg Upravnog okruga. Zgrada gde se danas nalaze prostorije Opštinske uprave nekada je bila trgovački dom građen pedesetih godina dvadesetog veka. Kasnije nadograđena i na krovu zgrade bio je letnji bioskop „Iskra“ koji je, zbog potreba proširenja, izmešten sedamdesetih godina.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

Svetislav Pešić je rođen u Pirotu 1949. godine. Svoju bogatu košarkašku karijeru započeo je u KK Pirot, a 1967. odlazi u beogradski Partizan za koji nastupa do 1971. godine. Kruna igračke karijere za Karija nastupa u sarajevskoj Bosni sa kojom je u sezoni 1978/1979. osvojio titulu prvaka Evrope.

Read MoreSVETISLAV PEŠIĆ

Grad Pirot se nalazi u samom središtu Balkana, na pola puta između Niša i Sofije, na međunarodnom putu za Bliski i Srednji istok. Pirot karakteriše povoljan geostrateški položaj i dobra povezanost putnom i železničkom mrežom: međunarodni put E–80, koridor 10 i magistralni put M–9; elektrificirana železnička pruga Niš-Pirot-Sofija (ogranak pružnog pravca Budimpešta-Beograd-Skoplje-Atina, kao i pravca Ljubljana-Zagreb-Beograd-Skoplje-Atina). Aerodromi Niš i Sofija su udaljeni od Pirota po 70km. Grad Pirot ima oko 57928 stanovnika i prostire se na površini od 1235 km2.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI BAŠ U OVAJ KRAJ?

MEĐUNARODNI FOLKLORNI FESTIVAL PIROT

Dom kulture Pirot pod pokrovitelјstvom grada već deset godina organizuje Međunarodni folklorni festival u okviru manifestacije „Pirotsko kulturno-sportsko leto“. Festival je revijalnog karaktera i njegov cilј je upoznavanje drugih kultura kroz pesmu, igru i druženje.

Read MoreKULTURNO DEŠAVANJE

June 19, 2016 / / Jelo našeg kraja

ČOMLEK – specijalitet iz Pirota

Priprema:

Jagnjeće meso naseći na komade, usoliti, pobiberiti i premazati senfom. Zatim dodati ulјe i ostaviti da odstoji 24 časa. Meso propržiti na plitkoj masnoći, na istoj toj masnoći kasnije propržiti krompir, šargarepu i crni luk. Dodati pasirani paradajz pa naliti vodom. Nakon 45 minuta kuvanja dodati crno vino i još malo bibera. Pred kraj kuvanja, nakon 4-5 sati, dodati sudžuk i alevu papriku.

Read MoreJELO NAŠEG KRAJA