Category:

Osečina

Zgrada opštine Osečina

Ovo zdanje je podignuto posle Drugog svetskog rata za potrebe sreskog načelstva podgorskog koje je u Osečinu prebačeno iz Valјevske Kamenice 1947.godine.

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

June 26, 2016 / / Osečina

 ZNAMENITE LIČNOSTI OSEČINE

Braća Dimitrije i Gligorije Nedić bili su čuveni podgorski hajduci iz Osečine, učesnici Prvog srpskog ustanka i Boja na Čokešini, kod Šapca.

Read MoreBRAĆA NEDIĆ

June 26, 2016 / / Osečina

LIKOVNA KOLONIJA

Preko 15 godina za redom u Osečini se u junu održava likovna kolonija i skup radionica. Umetnici imaju nedelјu dana, koliko traje kolonija, da izvedu svoja dela. Uz pomoć organizatora, umetnici realizuju i radionice na kojima prezentuju svoj koncept i aktivno učestviju u razgovorima sa ostalim učesnicima kolonije i lokalnim stanovništvom. Kolonija omogućava realizaciju umetničkih radova od materijala koji su pronađeni u prirodi na datom prostoru.

Read MoreKULTURNA DEŠAVANJA

June 26, 2016 / / Jelo našeg kraja

SRPSKA SARMA OD KISELOG KUPUSA

Pravi se od (najčešće) kiselog kupusa, i mlevenog mesa, tako što se smesa mesa, pirinča i luka uvija u jedan list kupusa. Sarma se može uvijati i u lišće vinove loze, zelja i sl. Za vreme posta nadev se pravi od pirinča proprženog na luku, a mogu se, po želji, dodati i mleveni orasi. Sarma je često jelo na srpskim svetkovinama i veseljima.

Read MoreJELO NAŠEG KRAJA