Category:

Rekovac

KUĆA SRESKA U SELU REKOVCU

Podaci iz izveštaja od 15. juna 1852. godine iz dokumenta K.No 384, napisanog u Jagodini pod naslovom „Državna dobra u okrugu jagodinskom 1853. godine“ s potpisom kaznačeja Nikole Petrović i načelnik okruga počesnog ađutanta knjaževskog J. Naumovića:

Read MoreISTORIJAT ZGRADE UPRAVE

July 3, 2016 / / Rekovac

Janko Brašić, rodonačelnik Oparićke slikarske škole, rodio se u Opariću 09. januara 1906. godine, od majke Senije i oca Jevrema. Slikarstvom je počeo da se bavi u Opariću, 1933 godine. Usled nepoznavanja tehnike, slika najpre firnajzom, jestivim ulјem i zelenim burjanom, skrivajući svoje radove od od dede, „glave porodice“, plašeći se njegovih komentara da uzalud gubi vreme, prekora i nerazumevanja.

Read MoreJANKO BRAŠIĆ (1906- 1994)

July 3, 2016 / / Rekovac

Teritorija opštine Rekovac nalazi se u središnjem delu Srbije, u jugoistočnom delu Šumadije, sa površinom od 366 km², sa 32 naselјena mesta i 11.000 stanovnika. Opštinu Rekovac karakteriše pretežno ruralno područje koje obiluje neiskorišćenim prirodnim bogatstvom, kao i mogućnostima za industrijski razvoj zbog strateške blizine većih industrijskih gradova .

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI BAŠ U OVAJ KRAJ?

SABOR NARODNOG STVARALAŠTVA „PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU“

Sabor narodnog stvaralaštva «Prođoh Levač, prođoh Šumadiju», sedmodnevna međunarodna manifestacija koja se održava već 45 godina, ima veoma veliki značaj za gotovo celokupnu lokalnu zajednicu, kako sa ekonomskog stanovišta, tako i sa stanovišta očuvanja lokalnog identiteta Levča i tradicije srpskog naroda.

Read MoreKULTURNO DEŠAVANJE

July 3, 2016 / / Jelo našeg kraja

Bobove pihtije

Sastojci:

  • ½ kg boba
  • 1 manja glavica belog luka
  • so
  • malo ulјa
  • 2 kašičice aleve paprike

Read MoreJELA NAŠEG KRAJA