Category:

Krupanj

July 17, 2016 / / Krupanj

Episkop šabački Lavrentije  (Trifunović), rođen je u selu Bogoštici kod Krupnja, na Savindan, 27. januara 1935. godine. Nјegovo svetovno ime je Živko. Osnovnu školu završio je u Krupnju, Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Dve godine bio je duhovnik crkve Ružice u Beogradu, zatim paroh na Kupresu, dve i po godine profesor Bogoslovije u manastiru Krki i istovremeno paroh u Ivoševcima, a od 1967. do 1969. godine vikarni Episkop u Beogradu.

Read MoreEPISKOP ŠABAČKI LAVRENTIJE

July 17, 2016 / / Krupanj

Mikroregija Rađevina i njeno središte Krupanj nalaze se u zapadnom delu Srbije na desnoj obali reke Drine. Opština administrativno pripada mačvanskom okrugu. Krupanj je udalјen od Beograda 150 km, a od Novog Sada 135 km. Savremeni Krupanj karakteriše atraktivna i nezagađena priroda upotpunjena kulturno-istorijskim znamenitostima i kao takav predstavlјa svojevrsnu ambijentalnu celinu vrednu viđenja.

Read MoreZAŠTO INVESTIRATI BAŠ U OVAJ KRAJ?

July 17, 2016 / / Krupanj

LAZAREVA SUBOTA

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota, i smatra se radosnim, dečijim praznikom.
Read MoreKULTURNO DEŠAVANJE

July 17, 2016 / / Jelo našeg kraja

Domaći pasulj

SASTOJCI

-Žuti pasulj,(tkz.,,zeka“), suve domaće kosti, domaća slanina, domaća srpska kobasica.
-Luk crni, luk beli, šargarepa, lovorov list, biber, so, aleva paprika, mast, brašno, ruzmarin.

Read MoreJELO NAŠEG KRAJA